
קפה… אחרי מילקי זה כנראה המוצר שהכי מעודד מחנאות באוכלוסיה- אספרסו מול מקינטה, שחור מול טורקי, לכל אחד יש את המועדף עליו ואת הדרך שלו להכין. גם בנושא הקפה בשטח ישנם שני מחנות, שותי השחור מול נאמני המקינטה (או הבריקה).
לפני כמה שנים ניצלתי נסיעת עבודה להונג קונג, לכמה ימי טיפוס, ושם גיליתי עולם קפה חדש- מיניפרסו של חברת Wacaco, מכונת אספרסו לשטח ללא צורך בחשמל. מוצר שכאילו יוצר במיוחד בשביל עולם הטיפוס.
מדובר במכונת אספרסו ידנית, הבונה את הלחץ הדרוש לחליטה בכמה פימפומי בוכנה. כל מה שדרוש הם מים חמים וקפה והפנטזיה על אספרסו בשטח מתגשמת…המכונה מגיעה בשתי גרסאות- לשימוש בקפה טחון או קפסולות (נספרסו ותואמיו). הסקירה התבצעה על מכונת הקפסולות, אבל אין כמעט הבדלים בין שתי המכונות.
מראה כללי

המיניפרסו היא מכונה קטנה יחסית. היא בנויה בצורת צילונדר באורך 20 ס”מ והמשקל שלה הוא 360 גר’ סה”כ, כך שניתן להכניס אותה בכל תא בתיק בנוחות. כל החלקים מגיעים בתוך המכונה, כולל הספל. זה ייתרון גדול מבחינתי, כי אין שום דבר שיכול להישכח או ללכת לאיבוד. ידית הבוכנה ננעלת במצב הסגור שלה ולא בולטת מגוף המכונה כשהיא ארוזה בשקית הבד המצורפת.
המכונה עשויה פלסטיק, שנראה מאוד קשיח ועמיד. לאחר מספר חודשי שימוש היא לא מראה סימני שחיקה או בלאי ונראה שאיכות הבניה טובה מאוד.

תפעול והכנת אספרסו
השימוש במכונה מאוד פשוט ומהיר- בחלק התחתון מוזגים מים רותחים, בחלק העליון מכניסים את הקפסולה. סוגרים הכל, הופכים את המכונה ומתחילים לבנות לחץ. אחרי 3-4 לחיצות תתחילו להרגיש את ההתנגדות והקפה יתחיל לזרום לכוס. 10-15 לחיצות בסה”כ ואספרסו קצר מוכן.
במכונת הקפה הטחון יש צורך כמובן להכניס קפה למכונה ולדחוס, בדומה למקינטה.
חשוב לציין שיש צורך במים חמים מראש על מנת להכין אספרסו. אפשר להרתיח במקום כמובן (אידיאלי לשימוש במלונות, במקום הקפה הדלוח) או להכין מראש בתרמוס. בנוסף אין שליטה על מאפייני האספרסו, כמו שישנה במכונות המקצועיות- המכונה מפיקה אספרסו קצר (50 מל’) בלבד.
על מנת לנקות את המכונה פשוט שוטפים את כל החלקים שבאים במגע עם הקפה תחת מים זורמים וזהו (במכונת הקפה הטחון יש לנקות את הקפה בעזרת המברשת המצורפת).
כדי לראות את המכונה בפעולה הכנו סרטון קצר כאן

ואיך הטעם?
במילה אחת- מצויין!
ביחס למכונה כ”כ קטנה הופתעתי מכמה עשיר הטעם של הקפה. לכל אחד יש את הקפסולה המועדפת, אבל המיניפרסו מצליחה להוציא מהקפה טעם חזק ומרוכז, שלא מבייש מכונות גדולות הרבה יותר. גם הקרמה (שכבת הקצף העדינה שמעל הקפה) יוצאת יפה ועבה ביחס למוצר כ”כ קטן וקומפקטי.
ביצעתי מבחן טעימה עיוור מול המכונה הבייתית שלי ומבחינת הטעם היה קשה מאוד לדעת בוודאות איזו מנה הגיעה מהמיניפרסו ואיזו ממכונת הנספרסו הבייתית.
הקפה מהמיניפרסו יוצא מעט קר יותר מהקפה מהמכונה הביתית, בעיקר בגלל זמן המזיגה של המים הרותחים למכונה. אחרי ניסוי גיליתי ששווה לדחוס בפעם הראשונה מים רותחים ללא קפה, על מנת לחמם את החלקים הפנימיים, ואז הקפה יוצא חם יותר.
בשורה התחתונה מדובר במנת אספרסו שבהחלט עושה את העבודה, ולא רק ביחס לאמות המידה של קפה בשטח, אלא גם בהשוואה למכונות ביתיות, שעולות פי כמה.
מכונת קפה למטפסים!
יש משהו במיניפרסו שכאילו נבנה עבור מטפסים- אולי זו החיבה לקפה בשטח ואולי העובדה שכדי לקבל את הקפה, צריך קצת “לעבוד” בשבילו ולהפעיל את שרירי האמה. כששלפתי בפעם הראשונה את המכונה ביום טיפוס בפארה כל מי שהיה מסביב התקרב לראות ורצה לנסות להכין קפה.
הכנת הקפה היא אמנם פשוטה ומהירה, אבל הדחיסה בהחלט עובדת על השריר ואני מניח ש”לא מטפסים” יעדיפו להשתמש בשתי הידיים ולא רק באחת. לנו כמטפסים, הכנת 4 כוסות קפה יכולה בטח להיות שוות ערך לאימון גריפ קצר.
והמחיר? המיניפרסו נמכרת בחנויות במחיר של 199-258, תלוי בדגם. בשביל אספרסו איכותי ביום טיפוס או בטיול, זה מחיר בהחלט שווה.
המיניפרסו מיובאת לארץ על ידי מינוטו קפה, בית קלייה פרימיום. ניתן לרכוש אותה אונליין או בבית הקלייה ברחובות.