יש בהחלט מצב שרתמת טיפוס היא הפריט שמושך הכי פחות תשומת לב בסט הציוד של כל מטפס- החבל הצבעוני פרוס על הרצפה כך שכל אחד יכול לראות, הרנרים עושים רעש של עדר פרות הולנדי ואביזרי החיכוך מתחרים ביניהם מי יותר מתוחכם מהאחרים.
והרתמה? כל מטרתה היא להחזיק אותנו היטב ובעיקר לא להפריע. רתמה אידיאלית היא כזו שבכלל לא מרגישים במהלך יום שלם. והאמת, זו קצת פדיחה לפריט הציוד שאחראי לביטחון האישי שלנו יותר מכל פריט אחר.
ה SAMA של PETZL מיועדת להיכנס בדיוק למקום אליו צריכה להיכנס רתמה- פשוטה, נוחה, קלה, בלי רעשים וצלצולים מיותרים. רתמה ספורטיבית, לא יותר ולא פחות. בשורה תחתונה פצל לקחו את הרתמה הקלאסית שלהם ונתנו לה עדכון קטן נוסף, כדי שתמשיך להתחרות במגוון הרתמות העצום של המתחרות.
אז מה יש לנו כאן?
רתמה ספורטיבית, עם רצועות רגליים קבועות, 4 לולאות ציוד ו… בגדול זהו. אבל פצל הכניסו כמה דברים שבמבט ראשון לא נראים, והופכים את הרתמה הזו לטובה מאוד.
מבנה ונוחות
טכנולוגיית ה ENDOFRAME של פצל מבטיחה נוחות גבוהה ומקיימת והרתמה אכן יושבת היטב על הגוף בכל מצב. לולאות הרגליים קבועות, ללא אבזם כיוונון, אבל עם גומי המאפשר לבישה נוחה שלהן. במהלך הטיפוס לא נתקלתי בהחלקות של הרצועות למטה והן נשארות במקום.
כמו כל רתמה ספורטיבית, גם כאן בוצעה הפחתה של הריפוד מדגמים קודמים, כדי לרדת במשקל ובגודל (415 גר’). זו בהחלט לא רתמת עילית כמו ה SITTA, ששוקלת סה”כ 270 גר’, אבל גם ביום טיפוס מלא לא מרגישים את משקל הרתמה על הגוף.
במהלך יום טיפוס רגיל כמעט ולא תרגישו שהיא שם בזמן ההליכה בין המסלולים השונים- הרתמה יציבה ולא מפריעה להליכה בכלל. הנוחות בזמן תלייה או נפילות גם מצוינת וחלוקת העומס על פני כל נקודות המגע של הרתמה בגוף מעולה, כך שבהחלט אין בעיה בזמן ישיבה ארוכה ברתמה על פרוייקטים, בגלישות או בנפילות מוביל ארוכות. אין מה להגיד- ה SAMA היא רתמה נוחה!
בזכות הפחתת הריפוד ושימוש בבד מאש (MASH) מנדף הרתמה נשארת יבשה יחסית ואפילו בימים חמים אין תחושת רטיבות או חוסר נוחות לאורך זמן.
החיסרון היחיד בו נתקלתי במבנה הרתמה הוא נטייה שלה להחליק קצת למטה בסחיבת כמות גדולה יחסית של רנרים, כמו במסלולים הארוכים בגיתה או עין פארה (מעל 12 רנרים בערך). במצב כזה כבר מצאתי את עצמי מושך ומהדק את הרתמה מדי פעם תוך כדי הליכה בין המסלולים. לשמחתי המצב הזה קרה רק בהליכה ולא בזמן טיפוס.
מאפיינים
ל SAMA ארבע לולאות ציוד, בדיוק כמו לרוב המוחלט של הרתמות, אבל פצל עשו בחוכמה ותפרו את הלולאות לרתמה כאשר הצד האחורי שלהן גבוה יותר מהקדמי. השינוי הקטן הזה גורם לכך שבמהלך התנועה על הקיר כל הרנרים נדחפים קדימה בלולאה ולא משנה כמה מהר שלחתי את היד בהקלפות קשות, תמיד היה שם רנר בדיוק באותה הנקודה. פשוט ומוצלח!
דבר פחות מוצלח לטעמי היא ההחלטה של פצל לתפור לולאה אחורית רוחבית, כך שתאפשר הכנסת טבעת וסחיבה של TAG LINE (חבל נוסף שהמטפס גורר אחריו במהלך הטיפוס על מנת לבנות טופרופ על המסלול או לבנות מערכת להרמת ציוד). רעיון מוצלח, אבל ביננו, רוב המטפסים בארץ משתמשים בלולאה האחורית של הרתמה כדי לחבר שק מגנזיום ולא כדי לגרור חבל. בצורת התפירה האופקית החיבור של שק המגנזיום פחות נוח והשק נוטה להסתובב לאחד הצדדים. מצאתי את עצמי לא פעם במסלול שלילי, מחפש את פתח השק עם יד שמאל ומאבד כוח באמצע צעד קשה עד שהצלחתי למגנז. בסופו של דבר עברתי ללבוש את שק המגנזיום עם רצועה, בנפרד מהרתמה. לא סוף העולם, אבל בהחלט היה מקום לתפור (גם) רצועה אנכית, כמו ברתמות של רבות מהמתחרות.
דבר אחד שפצל החליטה לא לשים ברתמה היא הגנה פלסטית בחיבור לולאות הרגליים לביליי לופ (belay loop). זו הנקודה הנשחקת ביותר בכל רתמה, כיוון שהביליי לופ מסתובבת באופן חופשי ונוצר המון חיכוך של בד על בד עליה. חברות רבות החליטו להוסיף פיסת פלסטיק קטנה בנקודת המגע, כדי למנוע את החיכוך המוגבר, בעוד שב SAMA יש רק עיבוי של הבד בנקודת המפתח הזו. ברתמה הקודמת שלי, עם הגנת הפלסטיק, גם אחרי שנים של שימוש לא ניתן היה לראות שום שחיקה בלולאות, בעוד שרתמות קודמות פרשו לגמלאות בדיוק בגלל שחיקה בנקודה הזו. נחכה עוד כמה שנים כדי לראות איך ה SAMA תתפקד.
לסיכום
ה SAMA של פצל היא רתמה ספורטיבית מעולה, כמעט לא מורגשת על הגוף ומצליחה להישאר נוחה מאוד גם לאחר שהורידו ממנה שכבות ריפוד בעיצוב האחרון. כשקונים רתמה ספורטיבית יודעים בדיוק מה מצפים לקבל ופצל אכן מקיימים.
צורת התפירה של הלולאה האחורית והמחסור להגנה על חיבור הביליי לופ עם הרגליים הם שני דברים שהציקו לי, אבל הם לא מאוד משמעותיים ולא מונעים ממני להמליץ על ה SAMA בחום לכל מטפס ספורטיבי.
מוצרי PETZL מיובאים לארץ ע”י לפידות, הנותנת הנחה קבועה לחברי התאחדות הטיפוס בכל רכישה.